Zuid-Afrika 2009

Blauwe lucht, wildparken, ongerepte natuur is wat men van Zuid-Afrika kan verwachten. Ondanks de diepe rassenproblemen is het, mede door het onverwoestbare optimisme van zijn bewoners, een prachtig en inspirerend land!

Hallo allemaal,

nieuwe reis, nieuwe blog natuurlijk. Na mijn Amerikaans avontuur, vlieg ik nu naar het zuiden van Afrika, naar Zuid-Afrika. Gedurende 13 dagen logeer ik bij Frank en Martine in hun guestlodge The Auberge in Nelspruit. Dit is gelegen op een half uurtje van het Kruger Park. Daar is het mij deze keer vooral om te doen, een safari in het wereldberoemde Kruger National Park.

Ik ga weer trachten dagelijks een klein verslagje hier te deponeren met de nodige foto’s uiteraard.

12 maart 2009

Hoi hoi,

hier den tam tam uit het verre Zuid-Afrika, om precies te zijn vanuit Sonheuvel Nelspruit. Ik ben heel goed hier geraakt, na dik 30 uur, maar goed. Het is hier lekker warm en daar was ik naar op zoek!

13 maart 2009

Na mijn eerst nachtje in Nelspruit (geweldig geslapen trouwens) en een goe ontbijt heb ik even kennisgemaakt met Peter, een Belg die hier woont en mijn privé gids gaat zijn de komende dagen, alle ja voor een aantal uitstapkes dan toch.

Hierboven zie je mijn tijdelijk verblijfje bij Frank en Martine, heel aangename mensen.

Alsook mijn eigen zwembadje, ik kan haast vanuit mijn bed het zwembad inspringen!

Eerst een paar boodschapjes gedaan se, eten en drinken kopen, vooral dat tweede want het is hier bloedheet, maar ik amuseer me en voel me goed zanne!

14 maart 2009

Ik ben vandaag naar het Jane Goodall Institute Chimpanzee Eden geweest. Dit is een opvangcentra voor mishandelde en verwaarloosde chimpansees.

Jane Goodall, een Engelse dame van bijna 75 jaar, is voor de chimpansees, wat Diane Fossey voor de gorillas was!

Velen van deze apen werden als huisdier gehouden, en van zodra ze te groot en onhandelbaar werden aan hun lot overgelaten. 1 van de chimpansees werd drugs en alcohol gevoerd en heeft hier door ook ernstige hersenbeschadiging opgelopen.

Het was wel een fijne rondleiding, in het Afrikaans, dus kon ik het best wel volgen. Het instituut is opgedeeld in 3 omheinde compartimenten, eentje voor de baby-chimps, eentje voor de jong volwassenen en eentje voor de volwassen en oudere chimps.

Zo dat is het voor nu, woensdag ga ik verder met mijn verslagjes, dan ben ik 2 dagen en 2 nachten in het Krugerpark geweest voor de safari en zal dan weer wel heel wat te vertellen hebben alsook fotokes om te laten zien!

15 maart – 16 maart – 17 maart 2009

Ik heb de 2-daagse safari in het Krugerpark geboekt bij Funky Monkey’s. Hier een verslagje!

Dit is Jujeck (JJ), de ranger-gids voor 2 dagen. Hij kent zijn job en de beestjes en de vogeltjes zanne, amai! Het lukt hem zelfs een dierengeluiden na te doen waarop de echte reageren. Hij heeft er ook voor gezorgd dat ik de “Big Five’ heb gezien : buffel, leeuw, olifant, luipaard en neushoorn.

In dit tentje heb ik 2 nachtjes geslapen, bangelijk gewoon wat’n geluiden dat je dan hoort. Mijn eerste nacht, net voor dat ik zou gaan slapen stond er dus aan de andere kant van de omheining die je op de foto ziet, een olifant! Ik was zo onder de indruk dat er een olifant naast mijn bed stond dat ik het proberen te slapen met een goede 2 uur moest uitstellen!

Met deze safarijeep hebben we dus 2 dagen rondgereden in het park. Ik heb ook weer fijne mensen ontmoet zoals Phyllis en Janette ( Canadese dames) Phyllis heeft me gelijk uitgenodigd bij haar thuis in Nova Scotia ( Oost-Canada)!

Dit was een zonsondergang gisterenavond, dinsdag, nadat we eerst een ongelofelijk hagelstorm door moesten. Niet normaal, zit je in Afrika is het eerst bloedheet, we haalden gisteren bijna 40 graden, en dan krijgen we in de late namiddag ineens een zwaar onweer over onze jeep, hagelbollen zo groot als golfballetje. En gelijk werd het een pak kouder, zo’n 20 graden!
Tijdens de nachtsafari gisteren raakten we gewoon verkleumd van de kou …

Eerste gamedrive.

Impala’s

Zebra’s op de weg.

Giraf

Vrouwtjes waterbok.

Mannetjes waterbok.

Tweede gamedrive.

Een baviaan met baby

Een mannetjes impala.

Vrouwtje olifant met 2 kids.

Een beetje ver, maar dit is een Cheeta of jachtluipaard.

Dit zijn witrug gieren

Derde safari.

Een luipaard die een groepje impala’s in het oog had.

Een gele bek neushoornvogel (Zazoe uit De Leeuwenkoning)

Een meerkat.

Wildebeest

Kameleon op de weg, amper 10 cm groot.

Vierde safari.

Een witte neushoorn met een baby

De enige leeuw die ik zag in de vlucht.

Een buffel

Een gevlekte uil tijdens een nachtgamedrive.

De komende 2 dagen, donderdag en vrijdag, ga ik met Peter (Belgische gids) naar de Blyde River Canyon en ook naar een stam, namelijk de Shangana Triab … Maar hierover lees en zie je meer zaterdag, dan is er weer tijd om even achter de pc te zitten … Zondag mag ik nog een dagje mee naar het Krugerpark met Frank en Martine, …

19 maart 2009

Hoi hoi, vandaag ben ik met Peter, een Belgische gids een dagje gaan sightseeing in de buurt van Graskop, een goede 2 uur rijden van Nelspruit. Zuid-Afrika heeft natuurlijk ook meer te bieden dan enkel de safari’s.

Dit plaatsje noemt God’s Window. Het is niet zo super hoog maar toch, de omgeving en de natuur is geweldig!

Blyde River Canyon.

De 3 Rondavels, genoemd naar de hutjes waar hier nog mensen in wonen.

Dit zijn Bourke’s Luck Potholes. Bourke’s is de ontdekker van deze potholes, luck omdat hij hier een goudader gevonden had en potholes, tja da spreekt voor zich dat zijn dit gaten natuurlijk. Ongelofelijk hoe groen Zuid-Afrika wel is als ge zo door de bergen rijdt, en die wegen zijn net zo goed als in België, ge zou denken dat ge ergens in Zwitserland of Oostenrijk aan het rondtoeren zijt!
We zijn op weg naar Shangana Cultural Village ook geflitst met een speedgun en moesten onmiddellijk langs de kant. Gaat Peter effe onderhandelen en ipv 250 rand te betalen moet hij nog maar 100 rand betalen, dat moete ge bij ons eens proberen!

20 maart 2009

Vandaag ben ik opnieuw met Peter op trot geweest, nu richting Sabie. In deze richting zijn er heel wat watervallen te zien, Panoramaroute. Het weer is hier de voorbije dagen een pak minder geweest, veel water gevallen.

Dit is Lone Creek Falls en aan deze watervallen staan ook van die stalletjes met souvernierkes, dus de eerste zijn aangekocht!

Deze waterval is de Bridal Veil Falls of in het Nederlands de Bruidsluier waterval.

Pelgrim’s Rest was vroeger een goudmijnstadje. Nu heeft het veel van zijn charmes verloren en zijn er heel wat winkeltjes en restaurantjes, een beetje vergane glorie! Met wagentjes zoals hier boven haalde men vroeger het goud naar boven. Er zijn nog steeds goudmijnen in Zuid-Afrika maar meer rond Johannesburg!

Deze zingende vrouwen zijn Pedi-vrouwen …

21 maart 2009

De Shangana Culturel Village. Ik heb een bezoekje gebracht aan een Shangana dorp. Deze Shangana-stam leeft nog volgens de traditie. In rondavels (ronde hutjes) binnen een omheining, ook de kippen en geiten leven in de hutjes.

Dit is Chief Soshangana, hij is de leider van deze stam en leeft hier samen met zijn 3 vrouwen en hij heeft met hen maar liefst 35 kinderen. De oudste van zijn kinderen hebben het dorp verlaten en leven in de meer westerse stijl.

Dit zijn 2 van zijn 3 kleinste kinderen en moet je weten, Chief Soshangana wordt dit jaar 80 jaar.

Dit is de typische klederdracht van de Shangana-krijgers.

En dit zijn de Shangana-zangers en dansers. Zij voerden een heel verhaal op met zang en dans. Ze probeerden het leven van een jonge krijger uitbeelden die uiteindelijk tot chief gekroond wordt. Fijn om eens te zien. Hier heb ik ook een stukje krokodil gegeten, lekker!

22 maart 2009

Vandaag ben ik Frank en Martine nog een dagje gaan gamedriven in het Krugerpark.

Dit zijn Frank en Martine, mijn gastheer en -vrouw.

Lake Panic.

Een aalscholver die op en tak van een boom de vleugels laat drogen.

De reuze reiger en het was ne grote.

Gelukkig zit de maraboe niet alleen op afval.

Een steenbokje, schattig eh, net als ik hahaha (steenbokje van horoscoop).

Familie olifant op zondags uitstapje.

Een wijds beeld. Dit is de natuurlijke grens met Mozambique. Onlangs zijn hun poorten van het Krugerpark ook opengezet.

23 maart 2009

Deze morgen ben ik nog naar de Botanische tuin geweest. Dit is mijn laatste uitstapje van deze reis. Het is hier ondertussen behoorlijk warm geworden. De winter is hier in aantocht, dan wordt het heel droog met zachte temperaturen.

In de Botanische tuin kan je verschillende vegetatie uit Afrika zien. Regenwoud, moerassen, savanne! Door middel van de wandelbrugjes zoals hier op de foto boven kan je heel het park doorwandelen.

Dit is Crocodile River en loopt dwars door de Botanische tuinen, met een hangbrug kan je naar de overkant wandelen!

Deze varaan kruiste mijn pad in de tuinen, was effe schrikken want dat beest is best groot en die tong lijkt op dat van een slang bbrrr!

Deze blauwstaart hagedis (rara van waar komt die naam) lag op de rots lekker te zonnen!

In het park is er ook een ferme waterval.

Dit was mijn eerste avontuur in Zuid-Afrika.


Previous Post Next Post

Geef een antwoord