Africa in Focus 2010

There is something about safari life that makes you forget all your sorrows and feel as if you had drunk half a bottle of champagne – bubbling over with heartfelt gratitude for being alive. Karen Blixen

12 augustus 2010

Jambo,

Het is zover, 15.55u vliegen we richting Johannesburg, Zuid-Afrika met een tussenstopje in Caïro, Egypte.
Begin dit jaar hadden we ons vliegticketje en de rondreis reeds geboekt, eindelijk kan ons Afrikaans avontuur beginnen, jaja “ons” want Patrick en ik trekken er weer samen op uit … 😉

Voor Patrick is het zijn eerste ervaring met “zwart” of “donker” Afrika, ik heb reeds Oeganda en Zuid-Afrika bezocht, maar deze rondreis gaat alweer een unieke ervaring zijn, ook voor mij!

Met Kumuka, een Engelse organisatie zullen we gedurende 4 weken rondreizen met een “overlandtruck”, een omgebouwde 4×4 truck met zitjes en tafeltjes. Overnachten doen we grotendeels in tentjes, ons strandvakantiegedeelte op Zanzibar is in een lodge.

Onze rondreis van 4 weken vertrekt in Johannesburg, Zuid-Afrika, waar we onze medereizigers (internationaal gezelschap) zullen ontmoeten. Van daaruit rijden we via Botswana, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Zanzibar, Tanzania naar Kenia, een afstand van een dikke 5000 km. In de verschillende landen zullen we heel wat Nationale Parken aan doen, game-driven, hopelijk heel veel beestjes zien en lokale mensen ontmoeten!

We gaan trachten om deze blog regelmatig aan te vullen met onze verhalen en de nodige foto’s en filmpjes, Patrick zorgt voor de film, ik voor de foto’s 😉!

Hopelijk kunnen we jullie zo een klein beetje weergeven van wat wij allemaal ‘live’ kunnen zien … Geniet ervan !

13 augustus 2010

Rond 8u deze morgen zijn we geland in het best koude Johannesburg. Na even zoeken vonden we onze chauffeur die gelijk een Australische moeder met dochter moest meenemen.

Africa Centre is de B&B waar we twee dagen logeren, gezellig Afrikaans ingericht!

Onze slaapkamer.

Het zwembad, dat voor nu véééééééééééééééél te koud is.

Vandaag hebben we het wel rustig aangedaan want slapen in een vliegtuig is niet hetzelfde als slapen in een bed, hoewel ik wel dik 6 uur geslapen heb 😉. Morgen gaan we toeren in Johannesburg.

14 augustus 2010

Jambo,

Van morgen rond 7.30u opgestaan, goed geslapen, wel een beetje koud! Goed ontbeten en dan een dagje rondtoeren in Johannesburg met onze gids Peter.
We reden richting Soweto! Soweto staat voor South West Township, hier kunnen we niet echt in wegens te gevaarlijk, maar vanuit de auto van op een afstand hebben we toch wel een beetje een idee. Een beetje buiten de townships komen we bij het huis van Nelson Mandela!

Hier krijgen we een beetje uitleg over zijn leven. We zijn ook tot aan de residentie van Desmond Tutu gewandeld, de bekende aartsbisschop van Zuid-Afrika!

Onze volgende stopplaats is het Hector Pieterson Museum. Hier kregen we informatie en foto’s en beelden te zien i.v.m. de studentenopstand in 1976 . Toen voerden de blanken het ‘Afrikaans’ in als officiële taal en verplichten de zwarten om ook deze taal te leren. Hector Pieterson was één van de eerste studenten die werd vermoord.

Het Carlton Centre is het hoogste gebouw van Johannesburg zo’n 50 verdiepingen hoog. Hier kregen we een ongelofelijk panorama te zien van Johannesburg. Terwijl we naar deze toren reden passeerden we ‘Soccer City’, je weet wel, van het voorbije WK 2010? Je zag het vast wel op tv!

Tot slot zijn we nog naar het Apartheidsmuseum van Nelson Mandela geweest! Hier konden we dus alles lezen, foto’s en filmpjes zien i.v.m. de apartheidskwestie, de arrestatie en de vrijlating van Mandela! Indrukwekkend ! Je hoorde ook het lied dat tijdens het grote concert voor zijn vrijlating gezongen werd, door talloze bekende artiesten, je kent het liedje zeker wel ‘Free, Nelson Mandela’!

Toen we richting uitgang gingen, kwamen we langs allerlei gekleurde sticks, elke kleur had een betekenis. Wij kozen voor een rode stick, de kleur van Justice of gerechtigheid, zo konden we heel even in de voetstappen van Mandela stappen!

De skyline van Johannesburg.

Na nog enkele kleine boodschapjes te kopen, zijn we terug naar de Africa Centre, onze lodge gereden.
Om 18u was er een meeting gepland voor ons avontuur dat morgen start en voor het eerst zagen we de anderen van de groep!

We zijn met 20, 4 Nederlanders, 1 Duitse, 1 Amerikaanse , 2 Belgjes, en heel wat Ozzies en Kiwi’s. Na de briefing, als inpakken, nog een stukje brood met kaas en een lekker rood Zuid-Afrikaans wijntje en dan slapen want we moeten om 7u morgen vroeg vertrekken, naar BOTSWANA!

15 augustus 2010

Gelukkige moederkesdag 😉

Amai, om 5.30u ging onze wekker al, laatste spullen wegsteken, een ontbijtje binnen spelen en dan hop op onze truck, genaamd ‘Simba’.

Vandaag hebben we zo’n 503km voor de boeg, helemaal naar Palapye in Botswana . De rit verloopt vrij vlot, af en toe een plaspauze. Onze eerste lunch naast de weg. Patrick (groepje Buffalo’s) heeft al direct een taak , de afwas doen !

ik ( groepje Lions) ben vandaag nog vrij! Er zijn drie taken: de truck poetsen, het eten koken en de afwas doen We zijn met vijf groepjes van vier, op vijf dagen dus 2 keer vrij!

Onderweg, net voor de grens met Botswana, hebben we onze eerste girafjes gezien, zomaar, naast de weg, het waren er 7, cool! Zo rond 15.30u zijn we de grens overgegaan, ging heel vlot, weer een stempeltje in onze reispas! Botswana is een dunbevolkt land dat wordt gedomineerd door de Kalahariwoestijn .

Ondertussen zijn we op onze eerste kampplaats ‘Itumela’ genoemd en is gelegen in het dorpje Palapye!

Onze tentjes hebben we al opgesteld. Patrick is de bar een bezoekje aan’t brengen en subiet krijgen we ons eerste avondeten in het camp. De koks van de dag zijn bezig!

En daarna, onze eerste nacht in de tent. Ben benieuwd, trrrrrrrrrrrrrrr.

16 augustus 2010

Onze pa is vandaag jarig!

Vandaag om 4u opgestaan, 5u vertrokken voor een rit van 542 km, richting Okavango Delta. De Okavango Delta is gevormd door de Okavangorivier die verloopt van de Delta en uitmondt in de woestijn.

In Maun hebben we inkopen gedaan en gelunched. Onze kampplaats is de Croc Farm! Hier hebben we een upgrade gedaan voor amper 20 dollar, een tent in de vorm van een chaletje, met een bed er in, gezellig!

Om 17u was er dan een Scenic Flight over de Delta , jongens, zo mooi! We hebben vanuit de lucht, olifanten, zebra’, giraffen gezien, ooo zoo mooi. Spectaculair!

Bij het landen is de zon reeds aan het ondergaan, een zeer mooi sunset, waaaaaw!

Terug op de kampplaats was er nog een diner gereserveerd in het restaurant, simpel maar lekker!

17 augustus 2010

Vandaag alweer vroeg uit ons bed, om 5.15u opgestaan, 6u ontbijt, 7.15u met onze andere truck ‘Murray’, een open truck die ons naar Mokoro Station brengt. Mokoro Station is een plaats waar de mokoro’s voor ons klaar liggen!

Mokoro’s zijn van origine bootjes uitgehold uit boomstammen, maar ze gaan met de tijd mee, de houten mokoro’s niet, vandaar mokoro’s gemaakt van polyester. We zijn met onze bootjes op weg naar een eilandje waar we onze ‘bushcamp’ gedurende twee dagen hebben, heel erg basic: geen toilet, geen douche, gewoon niks!

Op weg naar die kampplaats zagen we hippo’s, Afrikaanse visarend, grote witte reigers en heel wat andere vogels, heerlijk, en de zon is zo lekker warm! Ahum, er drijft ook wel olifantenpoep in het water. Na het opstellen van ons kamp, konden we relaxen tot aan de avondwandeling! Bij de avondwandeling hebben we olifanten, buffels gezien en ongelofelijk mooie zonsondergang!

Ondertussen hebben de krekels en kikkers hun avondlied ingezet!
Zo gaat dan onze eerste avond in de Afrikaanse brousse in.

18 augustus 2010

Lekker geslapen

Om 6.30u opgestaan, voor een ochtendwandeling van 2,5u in de bush, niet echt veel dieren gezien. Na de wandeling kregen we een soort brunch en konden we lekker chillen tot 17u. Een beetje te lang, er is niet veel te doen. We houden een siësta in onze tent ! Tjonge, is dat bakken zanne!

Maar om 17u kwam dan onze dinercruise. Iedereen terug per twee in de mokoro’s. Fleske wijn meegenomen , onze poler Partna duwde onze boot verder. We zijn naar een vogeleilandje gevaren.

0ngelofelijk veel vogels: witte reigers, aalscholvers, grijze reigers! Ze zaten op hun nest de eitjes te broeden. Er waren ook hippo’s aanwezig wel van ver maar ze waren er wel. De zonsondergang op het water was ook behoorlijk indrukwekkend!

Na het avondeten kregen we dan nog wat entertainment van het Delta Rain team, onze Botswaanse vrienden. Een beetje Afrikaanse zang en dans, gezellig bij het kampvuur!

19 augustus 2010

Om 5.30u opgestaan voor een laatste ochtendwandeling op ons eilandje in de delta. Een klein uurtje, dieren hebben we niet echt gezien, maar de zonsopgang was ongelofelijk, gevolgd door een ontbijt en afbreken van de tent. Terug met de Mokoro’s naar het vaste land. De zon is weer lekker warm. Terug naar onze kampplaats Sitatunga waar onze Simba truck klaarstaat om over te laden, inpakken en op weg naar de volgende kampplanet Planet Baobab! Een rit van zo’n 257 km, met een tussenstop in Maun voor lunch en eventuele inkopen. Bij Planet Baobab staan heel wat baobab-bomen.

Er is een gezellige bar en een vrij groot zwembad maar wel ijs en ijskoud water, net zoals de douches, ijskoud, brrrr!

Ik ben mee van dienst met koken en het wordt rijst met kip en een currystoofpotje, is goed gelukt!

Karla is vandaag 28 jaar geworden. Er is een taartje gekocht. Happy birthday Karla!

20 augustus 2010

Alweer vroeg uit ons bed, om 5u op 7u al op weg voor alweer 389km richting Kasane. Hier overnachten we in Thebe River Camp. Ons laatste deel wat Botswana betreft ! Het is heet en onderweg zien wel allerlei dieren langs de kant van de weg, olifanten, zebra’s!

Tegen lunchtijd aangekomen en onze tent opgesteld, na de lunch de truck op want er wacht ons een bootsafari op de Chobe River! Jeetje zooo mooi!

https://youtube.com/watch?v=4XxiokgQ_Y4%3Fhl%3Dnl

Olifanten, hippo’s, krokodillen, vogels bij de vleet. Impala’s, ooo zo veel mooie dieren. En de zonsondergang, zo mooi, echt wel!

Iedereen is best onder de indruk en laat zijn foto’s aan elkaar zien. Mooi, mooi! Hiervoor zijn we dan ook in Afrika e!

21 augustus 2010

Vanochtend was alweer vroeg 5u, onze eerste Game Drive in het Chobe NP. Het is ferm koud, vooral als we op een opentruck moeten om 5.45u brrrrrrrrrr. We moeten eerst langs een controlepost want er zou mond- en klauwzeer zijn uitgebroken onder het vee, we moeten met onze schoenen over een ontsmettend matje stappen? We zijn nog maar net het park binnen en we zien onze eerste twee leeuwen twee broertjes, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Verder zien we nog een giraf, buffels, hippo’s, olifanten van ver en heel veel mooie vogels. Er lopen heel wat parelhoentjes en wrattenzwijntjes rond, yes yes , I like this!

Na de game drive breken we ons kamp op, nog een laat ontbijt en dan rijden we naar de grens met Zimbabwe!

Het is druk aan de grens en daar ze niet zo echt praktisch werken, duurt het allemaal wel een tijdje, maar goed, een nieuwe stempel in ons paspoort, visum betaald en rijden maar. Zimbabwe onze volgende stop.

We logeren in de Victoria Falls Rest Camp, we liggen niet ver van de wereldberoemde Vic Falls, plaatselijk bekend als ‘Mosi oa Tunay’of ‘de rook die dondert’, de watervallen zijn noch de hoogste, noch de breedste, maar ze zijn wel één van de natuurlijke wereldwonderen. Ze zijn een geweldig spektakel!

Hier kunnen we allerlei activiteiten doen, bungee springen, raften, maar wij kiezen voor rustigere activiteiten zoals met een helikopter over de Falls vliegen en een ‘lion-walk’!

Een deel van onze groep gaan vanaf hier een andere richting uit, dus de komende dagen moet er afscheid genomen worden! We besluiten dan ook om gezamenlijk een pizza te gaan eten, hier in het dorpje en dat smaakt zanne!

22 augustus 2010

Vandaag konden we een beetje uitslapen, het was de eerste keer dat we uit onze tent konden komen bij daglicht; zo rond 7 uur. Rustig een beetje ontbijten!

Om 8.45u worden we opgepikt voor onze vlucht over de Vic Falls zo’n 15minuten. Het was spectaculair met 6 in de helikopter, we werden gefilmd en geïnterviewd en dan ready for take off!

O my God, waaaaauuuuuuuuw!

Zo indrukwekkend groot. Onze shopper vliegt een paar keer rond over de Falls. Ik zit super goed en kan heel wat foto’s maken, jihaa!

Mooi mooi, spektakel zalle!

Na de vlucht wordt er een filmpje van ons gemonteerd en op dvd gezet. We kopen ook nog een cd met mooie Afrikaanse muziek. Deze namiddag hebben we lekker een beetje gewassen en was laten doen, amper 6 dollar!

Vanavond zijn we nog op bootcruise geweest, eten en drinken op een boot op de Zambezi River. De allerlaatste keer dat we samen eten met de hele groep van de voorbije week , diner is lekker de sfeer zit er goed in. Er wordt nog afscheid genomen en dan terug naar de kampplaats want morgen is het vroeg dag en gaan we wandelen met de leeuwen!

23 augustus 2010

Jambo,

vanmorgen om 5uur opgestaan want om 5.45u werden we opgepikt voor onze lion-walk, jaja, wij gaan wandelen met de leeuwkes zoals we dat thuis doen met de hond e.
We werden weer opgepikt met een open jeep, kkkkkkooooooooooooouuuuuuuuu, we kregen een deken om rond ons te slaan, brrr, maar bij aankomst aan het park was er een heerlijk warm kampvuurtje en koffie! Na de nodige instructies gingen we dan op pad met drie leeuwen tussen de 8 en 14 maanden oud, maar toch al ferme katjes, kijk zelf maar!

Geef toe, dit is toch gewoon super bangelijk fantastisch mega cool!

Na de lunch zijn we naar de Vic Falls gewandeld, op zo’n 20minuten van onze kampplaats. Onderweg moesten we voor een ellenlange trein stoppen die op haar beurt moest stoppen voor de grensovergang. Deze trein vervoerde diesel, het wagonnetje dat voor ons stond, had Afrikaanse tekst op de wagon staan, lees maar:

De Vic Falls zijn niet de hoogste, en ook niet de breedste van de wereld, maar wel zeer indrukwekkend en wat een power dat daar achter zit, amai. Het water snijdt een kloof door de aardkorst en crasht dan zo’n 111m naar beneden in de rivier de Zambezi. De Batoka Gorge vormt de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia. Kijk maar eens naar de foto’s, het kan je een beetje een idee geven van wat wij gezien hebben!

24 augustus 2010

Vanmorgen rustig opgestaan rond 7.30u en klein ontbijtje genomen. In alle rust de tent leeg gemaakt, opgeruimd, tentje afgebroken. Nog een laatste wandeling naar Vic Falls Centre gemaakt voor een postkaartje! Om 10.30u zijn we dan weer vertrokken om de grens met Zambia over te steken!

Het ging allemaal heel vlot want er was praktisch geen volk. Eens over de grens was het maar een korte rit tot aan onze volgende kampplaats, de Grotto. Maar op weg naar de kampplaats staken we een riviertje over waar olifantjes stonden te drinken . Onze chauffeur Patrick stopte meteen, we mochten zelfs uitstappen, maar op een gegeven moment kwam er één olifant behoorlijk snel onze richting uit en ozze chauffeur riep dat we wel heel snel de truck terug in moesten. Wat ging dat ineens allemaal heeeeeeeeeel snel, er was lichte paniek¦. Ocharme het beestje want het wilde gewoon efkes rustig uit een plas water drinken maar weer wel leuke foto’s 😉

Deze namiddag hebben we niks meer op het programma, beetje rusten, was doen, voeten verzorgen! Pat heeft kloofjes in zijn hiel, au au au! Morgenvroeg gaan we weer op pad voor een Rhinowalk van 3,5u. Ik ben benieuwd.

25 augustus 2010

Om 6u opgestaan en een beetje koffie gedronken. Om 7u werden we opgepikt voor de Rhinowalk. Patrick is zeer benieuwd en keek hier erg naar uit. We werden opgepikt door Tony, een Australiër die al 20 jaar in Afrika werkt als gids in game-walks. In een open jeep, maar het was niet meer zo heel koud ’s morgens.

Er werden nog 3 mensen opgepikt aan een chic hotel en dan zijn we naar het Mosi-oa-Tunya NP gereden. De bedoeling was dat we zouden gaan wandelen maar de parkverantwoordelijken waren de Rhino’s (neushoorn) nog aan’t spotten . Er zijn er slechts 5 in het park dus mochten we eerst een beetje gaan game driven in de jeep, giraffen en gnoe’s gezien!

Na een half uurke hadden ze toch goed nieuws en hadden ze één rhino gespot waardoor we onze wandeling konden starten. Het was ondertussen al behoorlijk warm en na de nodige veiligheidsinstructies konden we op pad. Tijdens onze wandeling kregen we allerlei info over fauna en flora tot dat we ineens een aantal giraffen zagen. We konden naderen tot een 15 à 20 meter, geweldig!

Na een tijdje moesten we ineens stil zijn, we kwamen aan de plek waar de neushoorn stond. Tjonge tjonge wat’n beest en guess what, wij konden naderen tot een goede 10 meter, echt wel! Ozze tikker ging nog al, de adrenaline pompte door het lijf, ongelofelijk indrukwekkend. Eén van de gevaarlijkste dieren, een kolos van een beest en we stonden amper 10m van hem vandaan en dat beest graasde gewoon door, gelukkig voor ons . De foto’s en de filmkes zijn dan ook super, kijk zelf maar!

En dit is niet gefotoshopt maar zo echt als maar kan zijn!

En dit was Sam, de ranger! Die was er niet voor niets bij!

https://youtube.com/watch?v=aptGEKc64KI%3Fhl%3Den

Namiddag zijn we naar het Livingstone Museum gewandeld. David Livingstone was een groot ontdekkingsreiziger in Afrika. Het museum was leuk opgesteld maar we hadden meer verwacht i.v.m. Livingstone, de man himself. Foto’s mochten we binnen niet maken.

27 augustus 2010

27 augustus 2010

Om 4 opgestaan om dan weer om 5u te vertrekken voor een rit van zo’n 654 km naar Lilongwe in Malawi en aan de grensovergang was het druk want de president van Malawi kwam terug van Zambia. Dat maakte dat we eens we de grens over waren, we aan de kant werden gezet want de president ging daar doorkomen, uit zijn wagen stappen en tussen het volk wandelen, was wel leuk tafereel om te zien.

Na dat de president door was, mochten we terug vertrekken en we kregen bijna net zoveel aandacht, grappig! Iedereen zwaaide naar ons. Dus ondertussen zijn we in Malawi. Malawi is een klein land in Midden- Zuid-Afrika en wordt gedomineerd door water en bergachtige gebieden. Meer dan 30% van de oppervlakte van het land bestaat uit Lake Malawi waar we de komende dagen ook zullen verblijven.

Rond 18u kwamen we dan eindelijk aan de kampplaats aan, nog snel een hapje gegeten en dan in ons bed want we waren doodop.

28 augustus 2010

Vandaag weer een rit voor de boeg, eentje van zo’n 310km van Lilongwe naar Kande.

Waar we verblijven op Kande Beach Campsite, hier hebben we een upgrade naar een hutje op het strand met zicht op zee.

Onderweg zijn we nog gestopt om boodschappen te doen in de supermarkt, dikke chaos natuurlijk. Voor we gingen winkelen hadden we gevraagd of we onze visakaart konden gebruiken, ja zanne geen probleem, dus wij shoppen tot dat we aan de kassa kwamen. Dikke prul onze visakaarten werden niet geaccepteerd, dus Pat netjes mee in een rijtje aanschuiven aan een automaat om centjes te krijgen, tja, this is Africa 😉

29 augustus 2010

7u waren we al wakker, lekker warm gedouched, rustig ontbeten. Om 9u hadden we een villagewalk gepland. Toen we buiten de poort van onze kampplaats kwamen, jeetje, stonden daar allemaal van die jonge gasten die heel de weg met ons mee liepen. Best een beetje irritant omdat ze zich nogal behoorlijk opdrongen. Patrick heeft er snel korte metten meegemaakt toen, geen last meer gehad.

De villagewalk op zich was wel tof. We zijn langs een schooltje gegaan waar we onze stylo’s konden doneren. De kindjes van het dorp liepen ons constant achter na. We zijn ook langs een ziekenhuisje gegaan, daar mocht ik een babytje van amper 2 dagen vasthouden. Trrrrrrrrrrr!

Na de villagewalk en de lunch hebben we een siësta gedaan en een beetje gezwommen in Lake Malawi, alleja ik heb een beetje gezwommen. Patrick zag het niet direct zitten 😉

30 augustus 2010

Om 7.15u vertrokken voor zo’n 208 km richting Chitimba Campsite, ook gelegen aan Lake Malawi.

Onderweg hebben we toch eindelijk eens wat diesel kunnen tanken want er is blijkbaar een dieselschaarste in Malawi. Tegen lunchtijd waren we op de campsite die gerund wordt door Nederlanders, ook hier hebben we een upgrade gedaan, naar een hutje op het strand. Het is hier bloedheet ,puf puf. Er zijn hier zomaar even 5 Overlandtrucks aangekomen, druk druk dus!

Hier hebben we onze eerste souvenirtjes gekocht, een klein stoeltje uit hout gesneden voor mijn gsm op te zetten 😉 en Patrick heeft een slabestekje in hout gekocht. Het marktje was net buiten onze kampplaats.

31 augustus 2010

Om 4u weer uit ons bed, om 5u weer vertrokken richting Tanzania.

Een rit van zo’n 145 km tot aan de grens. Deze zijn we overgestoken rond 7.30 u en dan nog een rit van 400 km tot aan onze kampplaats.

The Old Farm House gelegen in het midden van nergens, maar ongelofelijk proper, zowel de douches, de wc’s als onze kamer!

We zijn nu officieel in Oost-Afrika en het is hier een uurtje later dan in België. De kampplaats is gelegen in de Iringa-valley!

1 september 2010

Weer om 4u opgestaan, ik ben nog moe. Het begint een beetje te wege. Vandaag een rit van 491 km naar Dar-es-salaam wat swahili is voor “Oase van rust” , dit is onze gate-away naar Zanzibar. De kampplaats noemt Silver Sands. Op weg naar deze kampplaats zijn we door Baobab Valley gereden. Als je de Baobabboom kent dan snap je gelijk waarom ze deze vallei zo noemen, het stond er gewoon vol van.

We zijn ook nog door Mikumi NP gereden en we kregen een kleine game-drive bij. Naast de weg zagen we een aantal gnoe’s, giraffen, olifantjes.

2 september 2010

6u opgestaan, om 7u vertrokken omdat we door de drukte van Dar-es-salaam moesten om tot bij de haven te geraken. Met de ferry van 10.30u hebben we dan de oversteek gemaakt naar het exotische eiland Zanzibar.

Zanzibar is gekend als het Kruideneiland. De vele verschillende kruiden werden er oorspronkelijk geteeld door de Omani Kolonisten. Er worden nog steeds veel kruiden geteeld op het eiland en deze maken een groot deel uit van de economie van het eiland! Het eiland heeft ook wel een smerig verleden omdat zijn vroeger een belangrijke haven was voor slavenhandel. 98% van de bevolking hier op Zanzibar is moslim en ze leven vooral in de grote stad Stone Town, waar we onze eerste nacht doorbrengen in een hotel, Karibu Inn.

Eens ingecheckt zijn we excursie vertrokken, de spice tour. Deze begon eerst met een lunch die we bij een christelijk gezin hebben gegeten, want het is nog steeds ramadan en de moslims mogen dan overdag niet eten, ma wij wel e en dan zijn we naar een kruidentuin gereden, waar we aller info kregen over de verschillende kruiden op het eiland.

Verse kruidnagel.

Verse muskaatnoot.

Verse rode en groene peper.

Verse vanille.

Na de kruidentuin volgde er nog een bezoek aan de ruïnes van het Maruhubi Palace.

We zijn ook nog naar de plaats geweest waar heel lang geleden de slavenmarkt was. Ze hebben er nu een soort standbeeld gezet ter herinnering aan die tijd. We zijn ook in de ondergrondse verblijfplaatsen van de slaven geweest. Hier werden ze een aantal dagen vastgehouden, zo’n 75 in één kamer, met een klein raampje, geen eten en geen toilet tot dat ze op de markt werden verkocht.

Na deze excursie zijn we in het Africa House iets gaan drinken op het hoge terras om te kunnen genieten van een mooie sunset, één probleem, er was behoorlijk veel bewolking dus zoveel zonsondergang was er niet te zien. Onderweg naar het Africa House zijn we ook nog langs het Mercury House gewandeld.

Hier werd Freddy Mercury van de rockgroep Queen geboren.

Dan zijn Patrick, Wendy en ik iets gaan eten aan de lokale kraampjes op de markt. Lekker veel vis en scampi’s. Jammie, jammie!

3 september 2010

Na een rustig ontbijt zijn we om 8u vertrokken voor een boottochtje naar Prison Island, een eilandje niet ver gelegen van Stone Town. Hier leven reuze landschildpadden, die we mochten aanraken en eten geven. Daar zaten er een paar serieus grote tussen en al net zo oud. De oudste is 185 jaar oud, dat kan tellen e!

Nadien zijn we nog even langs de gevangenis geweest. Deze is nooit gebruikt.

Om deze excursie af te sluiten zijn we nog even gaan snorkelen in een baai van dit eiland.

Viel een beetje tegen omdat er heel veel doodkoraal is, wel een paar mooie vissen gezien en dan is het beginnen regenen.

Het weer hier op Zanzibar zit niet echt mee, het is wel warm, maar zeer vochtig en er valt geregeld regen. Niet optimaal voor onze strandvakantie maar ja, we nemen het zoals het komt en dat geeft ons dus tijd om de blog bij te werken.

Zo nu staat er weer heel wat tekst en foto op. Maandag keren we terug naar het vaste land om dan onze laatste etappe van de reis te starten, namelijk de Serengeti en Ngorogorkrater in Tanzania. Hier gaan we vooral game driven, dus veel beestjes zien, jippie. De kans is zeer klein dat we voor we naar huis moeten nog op internet geraken, dus de laatste tekst en foto’s zal op de blog gezet worden als we terug thuis zijn.

4 september 2010

Gelukkige 75ste verjaardag bompa!

Ondertussen zitten we aan de Noord-Kust van Zanzibar, gisteren in de late namiddag zijn we hier naartoe gekomen. Het was al bijna donker voor we hier aankwamen. Vandaag hebben we bijna de hele dag aan de blog gewerkt omdat het weer niet zo best is, we hebben ook nog een laatste keer wat was laten doen. Foto’s hebben we van vandaag niet!

5 september 2010

Vandaag lijkt het weer beter te zijn, de zon schijnt, lekker buiten ontbeten, nog een heel klein stukje verder gewerkt aan de blog en dan eindelijk eens een namiddagje op het strand liggen. Er liggen heel wat kleine vissersbootjes voor de kust.

Aan het strand zijn er restaurantjes waar ze lekker seafoodgerechtjes hebben jammie, jammie.

Rond 16u hadden we een ‘full body massage’ gepland, jongens zaaaaaaaaaaaalig, dan is een uurke toch niks zulle amai. Echt, deed deugd!

Gauw gauw terug naar het strandje met de camera, want daar het heel de dag onbewolkt is gebleven, kregen we vanavond een prachtige zonsondergang te zien.

Dit zijn toch prachtige beeldjes, niet?

De avond, onze laatste avond op Zanzibar, hebben we afgerond met een heerlijk diner. Lekkere cocktail, kreeft, scampi’s, verse tonijn, fleske wijn, héééérlijk!

6 september 2010

Lekker ontbijtje, nog even naar het strandje want rond 9.30u gaan we weer richting Stone Town om daar de ferry te nemen terug naar vasteland. Ook vandaag is het weer super dus nog snel een paar fotokes nemen.

Er was ook wat aangespoeld op het strand.

Rond 12.30u hadden we onze ferry terug naar Dar-es-Salaam. We konden op de ferry boven en buiten zitten, alleja konden, we moesten want ze hadden gezegd dat er boven een speciale ruimte was voor onze bagage, ja niks dus, sleur sleur alles naar boven en we zaten gewoon op het bovendek, buiten met onze bagage naast ozze stoel, maar weer schoon plekjes gezien e!

Hier verlaten we Zanzibar!

Hier kwamen we terug in de buurt van de haven van Dar-es-Salaam. Daar werden we door Patrick, onze chauffeur met onze truck ‘Simba’ opgepikt en reden we terug naar onze kampplaats ‘Silver Sands’!

Morgenvroeg weer heel vroeg op voor onze lange trip naar Arusha!

7 september 2010

Jambo,

Vandaag al weer vroeg vertrokken en op weg richting Arusha, de hoofdstad van de regio Arusha in het noorden van Tanzania. Onderweg weer heel wat gezien!

Arme huisjes!

Regelmatige stak er wel een vrachtwagen in de kant zoals hier. Ongelofelijk hoe de vrachtwagens hier naar beneden razen zanne!

Een spoorweg die hier helemaal overgroeid is met gras.

Een plantage van de sissalplant. Hier worden touwen van gemaakt!

Het landschap onderweg varieert heel erg zoals je kan zien.

Rijstvelden.

Dit is Mount Meru. De Kilimanjaro hebben we spijtig genoeg niet kunnen zien omdat er te veel bewolking rondhing, jammer!

In het laat van de namiddag zijn we aangekomen op de kampplaats genaamd Snake Park en ja die naam heeft een reden. Er zitten hier heel wat slangen maar achter glas zanne, oef . Er is hier een klein reptielenparkje aan de kampplaats met slangen, krokodillen …

Weer op tijd in onze slaapzak, want morgenvroeg rijden we naar de Serengeti, game driven jihaa!

8 september 2010

Vandaag zijn we om 7u met jeeps naar de Serengeti vertrokken, een ritje van zo’n 350 km.

Dit is een jeep van Bobby Safari’s, de organisatie die onze game drives de komende dagen regelt!

Heel wat masai-mensen gezien onderweg. Het zijn herders die je ziet rondtrekken met koeien of geiten.

Een beeld dat we wel heel vaak op onze rondreis hebben gezien, overstekende koeien en geiten.

Gestopt aan een klein marktje waar ze soeveniertjes verkopen, onder andere masai-dekentjes. We hebben er ook eentje gekocht 😉

Dit is de officiële ingang van het Ngorongoro Conservation Area. Hier werden onze permits afgehaald om het park in te mogen rijden en dan eindelijk op weg, nog zo’n 175km tot de Seregenti!

Stoffig en mistig hier. Het doet me een beetje denken aan ‘Gorilla’s in de mist’.

Wanneer we dit bordje passeren, rijden we eindelijk Serengeti National Park binnen.

Wat een uitgestrekt gebied, waaaauw! En dan ineens naast de weg dit!

Een leeuwin met drie welpjes, waaauuuuuuuw!

Schattig e?

Een luipaard in de boom, amai, onze eerste game drive in Serengeti begint al super, coool!

Een Topi, één van de snelste antilopen in Afrika.

Deze kleine diertjes zaten in de bomen op een plek waar we even halt hielden om te gaan plassen, een soort hamster, denk ik, maar dan een reuze formaat😉!

Op’t eind van de game drive is het beginnen regenen. Gelukkig stonden onze tenten al opgesteld. Tijdens het avondeten is het ongelofelijk beginnen gieten, met z’n allen eten onder een klein afdakske in de pikke donker, shit. Gelukkig is onze tent langs de binnenkant nog goed droog, bij niet iedereen was dat het geval!

9 september 2010

Dag 2 op de Serengeti en we zijn al vroeg weg voor een nieuwe game drive, alle ja vroeg? Om 8uur.

Zonsopgang vanop de kampplaats, mooi e!

Deze giraf stond vlak bij onze kampplaats en tentjes.

Eerst moeten we weer langs een garage voor olie op de motor en een reserve band. Rachid, onze chauffeur heeft gisteren een band stuk gereden en de schokdemper gebroken 🙁. Iedereen is al op game drive wij staan nog in de garage, doeme!

Olifant, een manneke, die lopen altijd alleen rond.

https://youtube.com/watch?v=_W5VdlkwZ2o%3Fhl%3Dnl

Een groepke hippo’s in het water en stinken, jongens toch! Je zag geregeld het water borrelen, meer details zijn niet nodig denk ik!

Dit is een dik-dik, een zeer klein bokje en heel erg schuw, heel toevallig opgemerkt en gelukkig vastgelegd op het plaatje!

Kijk eens naar deze kat, een Cheeta!

Zij heeft 2 welpjes, nog zo klein en oooo zooo schattig!

https://youtube.com/watch?v=RM4a5Fz53Kw%3Fhl%3Dnl

Een groepje gieren dat aan een kadaver zit te pikken.

Een vrouwtjes Thomson-gazelle.

Een mannetjes Jackson’s neushoornvogel.

Donkere wolken boven Serengeti, onweer opkomst!

Buffel met ossenpikkers op de rug.

Een baviaan met babytje en Egyptische ganzen in het water.

Lekkere warme soep na een leuke gamedrive die eindigt in een fikse regenbui en onweer.

10 september 2010

Jambo,

Vanochtend voor dag en dauw opgestaan, om 6 u op gamedrive vertrokken met een geweldige zonsopgang.

De zon is helemaal op boven de Serengeti dus gaan we weer beestjes spotten e 😉

Dorstige zebra’s!

https://youtube.com/watch?v=WUUmlQsz7R0%3Fhl%3Dnl

De hyena’s we vannacht vanuit ons tentje hoorden roepen, wooeeehooeep!

De giraf!

Luipaard!

Zebra’s en Topi’s die samen staan te grazen.

Soms stonden we er van versteld hoe open en wijds de Serengeti is.

Een gewonde zebra.

Na de ochtend gamedrive zijn we nog terug naar de kampplaats gereden voor een laat ontbijt en om onze tentjes af te breken. Even nog een paar masai-schoentjes gepast, deze waren van Rachid onze chauffeur (links van mij). Nadien zijn we richting Simba Camp gereden aan de Ngorongoro krater waar we morgenvroeg in rijden voor een game drive! Maar tijdens onze rit naar de krater zagen we nog wel beestjes!

Banded mongoose of gestreepte mangoest.

Mevrouw Struisvogel.

De familie olifant in bad.

https://youtube.com/watch?v=MEB6Cv6STJ4%3Fhl%3Dnl

Eerst in bad en dan met modder gooien, omgekeerde olifantenwereld.

Meneer struisvogel die de weg oversteekt met jonkies.

Een gevlekt hyena.

Aan een stopplaat op weg naar de krater zagen we deze agaam.

Hier reden we terug uit het Serengeti National Park!

Onder weg naar onze kampplaats zijn we langs een masai-dorp gereden, daar hebben we ook even halt gehouden!

De Masai-mannen deden een welkomstdansje voor ons.

Maar we zijn er van overtuigd dat het een regendans was. Ineens viel de regen met bakken uit de lucht.

We waren welkom om te schuilen in één van de Masai-hutjes.

https://youtube.com/watch?v=Fmpu8iCFDqA%3Fhl%3Dnl

Ondertussen was de zon terug beginnen schijnen en met mijn nieuwe halsketting mocht ik een dansje mee dansen!

Ondertussen zijn we al aangekomen op de kampplaats Simba aan de rand van de krater. Dit is ons tentje, zie je de zebra’s lopen? Geweldig toch!

Zo dicht kwamen die beestjes.

Deze zwarte havik cirkelde voortdurend boven ons tentenkamp.

De maraboe had er duidelijk ook geen moeite mee om zo dicht bij ons te wandelen, maar Patrick omgekeerd ook niet e 😉 En dan nu onze slaapzak in, morgen weer vroeg op, onze allerlaatste game-drive en dan zit het er echt wel op!

11 september 2010

Goeie morgen, weer vroeg uit de veren. Vandaag rijden we de Ngorongoro Krater in voor onze laatste gamedrive!

Hier staan we aan de rand van de Krater bij het opkomen van de zon.

Dit is tijdens de afdaling, mooi mooi!

En wanneer we helemaal beneden in de Krater zijn, is de zon helemaal op. Er is hier een groot zoutwater en een zoetwater meer. Ook hier gaan we weer heel wat diertjes kunnen spotten.

Pumba uit de Lion King, wrattenzwijntje.

Heel veel roze flamingo’s.

Zebra’s die de weg oversteken terwijl er een paar hyena’s aankomen.

En dan vinden we dit ineens op onze weg, rustende leeuwinnen. Het is best koud in de Krater en de zandweg voelt warm aan, slimme katjes, toch!

Zo naast de weg, veel beter en veiliger.

De secretarisvogel.

Ineens heb je een groene oase, raar!

https://youtube.com/watch?v=QIPzkgUXke4%3Fhl%3Dnl

Een gapende nijlpaard in de oase!

Wolken die over de rand van de Krater hangen, precies een waterval.

In de Krater, speciaal hoor!

Etende jakhalzen.

Eindelijk, na zoveel leeuwinnen zien we dan toch nog de koning van de wilde dieren, de leeuw!

Toch een schoon gevaarlijk koppeltje e!

En dan hebben ze genoeg geposeerd.

Ons groepke gedurende de gamedrive van de voorbije dagen. Rachid, ozze chauffeur, Patrick, ik, en Wendy en boven Maggie en Lee!

En zo juist voor we terug richting Arusha gaan, komt er een olifant op onze kampplaats opdagen!

Patrick had er geen moeite mee om dicht bij de olifant te poseren.

Ik daarentegen was er niet zo gerust in.

Na een lange rit terug naar Arusha, nemen we van een aantal mensen al afscheid want zijn blijven nog of reizen al verder door.

Groepsfoto! Maria ontbreekt, zij stond onder de douche!

Onze chauffeur Patrick (links) en Mwangi de gids (rechts) die ons heel deze rondreis begeleid hebben.

Hier zijn we ook terug op de kampplaats Snakepark, waar we al eerder logeerden dus hebben we ook even de slangen achter het glas bekeken e.

De Zuid-Afrikaanse python.

De spugende zwarte nek cobra.

Groene mamba!

Leguaan.

Krokodil

Patrick met een bruine slang rond zijn nek, heel stoer, maar mij niet gezien. Ben veilig achter het fototoestel blijven staan en sterk ingezoomd hihihi 😉

Maar van een klein schildpadje ben ik niet bang, flink e?

12 september 2010

Nog een keertje vroeg opgestaan, nog een keertje de tent afgebroken en nu is het richting Nairobi vanwaar wij terug vliegen naar Brussel.

Zo, we hebben een groot avontuur achter de rug. Zijn moe maar voldaan. Veel mooie dingen gezien, leuke spectaculaire activiteiten gedaan, hopelijk vonden jullie onze blog aangenaam en boeiend om te volgen!

Patrick en Els


Previous Post Next Post

Geef een antwoord